Geslaagde werpclinic junioren

By on september 24, 2014

Donderdag 18 september stond er een clinic van Rik Hardon op het programma voor de junioren, in opvolging van de hardloop- en hoogspringclinic die de pupillen voor de zomervakantie reeds hadden. Er was vooral behoefte aan een werpclinic bij de junioren. Het weer zat enorm mee, de zon stond hoog aan de hemel.

 

Er werd begonnen met een gezamenlijke warming-up. De oefeningen tijdens de warming-up waren vooral gericht op balans, wat nodig is bij het discuswerpen. Ook werden er korte stukjes gesprint. Nederlands recordhouder discuswerpen, Eric de Bruin, was ook een kei in sprinten. Goede werpers zijn namelijk ook explosief.

De heupen werden goed losgemaakt tijdens het armen zwaaien. De 1,5 draai bleek wat moeilijker voor de jeugd, maar oefening baart kunst. Met een kunststof stok in de nek werd het draaien nog een aantal keren geoefend. Zonder te vallen in één keer doordraaien en ook nog op snelheid. Dat is best lastig. De junioren kregen ook uitleg over welk schoeisel je het beste aan kunt hebben tijdens het discuswerpen. Ze waren zelf ook al tot ontdekking gekomen dat het met gladde schoenen waarschijnlijk een stuk makkelijker en sneller draaien is. Rik had zijn eigen wedstrijddiscus meegenomen, een zogeheten highspindiscus. Deze discus heeft het gewicht aan de buitenkant waardoor hij goed spint.

De junioren wierpen twee keer uit stand. Een keer rustig en een keer hard, waarbij vooral de jongens hun spierballen aan het werk zetten. Verrassend genoeg zagen ze dat de discus verder kwam bij de rustige worp. Een mooie conclusie; als je gecontroleerd en beheerst gooit, gooi je dus verder. Af en toe kwam er een ‘pannenkoek’ voorbij (wapperende discus). Na een aantal keer vanuit stand geworpen te hebben werd het tijd om in de ring te staan en al het geleerde tot een goede worp te brengen. Geen gezwaai voor de worp, want een discuswerper heeft routine en weet van tevoren wat hij moet doen.

De junioren konden de eerste worp zelf kiezen uit de stand- of draaiworp. Je jongens gingen massaal voor de draaiworp, waar de meeste meisjes de eerste worp toch liever vanuit stand deden. Trainer Thomas maakte ook nog een mooie draaiworp vanuit de ring. De tweede poging deed iedereen een draaiworp. Elke junior kreeg tips van Rik. We zagen talent, doorzettingsvermogen en bovenal veel plezier!

 

Hierna was het speerwerpen aan de beurt. Rik legde in de eerste oefening de nadruk op de speer die in de grond moet. Daarna volgde een oefening waarbij je de speer vasthoudt met gestrekte arm en snelheid maakt terwijl iemand anders weerstand biedt door de speer achter je vast te houden. Gestrekte arm voelde voor sommigen niet echt natuurlijk, waardoor je de achterste junior goed kon horen coachen “strek je arm, strek je arm!”. Ook hier liet Rik hier speciale schoenen zien die voor het speerwerpen gebruikt worden en ook de riem die om je middel gaat ter versteviging van je rug.

Iedereen kreeg persoonlijke aanwijzingen van Rik na hun worp, die varieerden van snelheid maken in de aanloop, punt hoog bij je gezicht en ja….gestrekte arm.

 

Als afsluiter deed Rik samen met de jeugd nog een cooling down. Een training boordevol nieuwe oefeningen en inzichten. De jeugd was enthousiast! En Rik, wederom bedankt voor je energie, enthousiasme en tijd!

 

X